De Kleine Groep als oplossing

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-28frontcover_vooruitkijken_voor-gevorderden‘Miljoenen jaren hebben we als jagers/verzamelaars in Kleine Groepen over de savanne gezworven. Pas zo’n 13.000 jaar geleden zijn we landbouw gaan bedrijven en ontstonden onze gemeenschappen, dorpen en steden. De afgelopen 200 jaar hebben industriele, culturele, technologische en digitale revoluties het roer overgenomen en is onze omgeving sneller veranderd dan ons oerbrein kan bijhouden. We reageren dus nog steeds op onze omgeving met een stel hersenen dat uitstekend geschikt is voor jagen en verzamelen maar veel minder geschikt voor de enorme complexiteit van de moderne maatschappij.

En daarom verschuilen we ons nog steeds in Kleine Groepen. Het zijn ons gezin, onze familie, vrienden, collega’s en teamgenoten. Binnen die Kleine Groepen wordt elk sentiment gekweekt en versterkt. Daar moeten we dankbaar gebruik van maken als we onze problemen in het heden willen oplossen voor een meer hoopvolle toekomst’.

(Vooruitkijken voor gevorderden, Over dit boek, pagina 17).

Bart_Portret9Jij zit ook in een Kleine Groep! Sterker nog, je zit in meerdere soms overlappende Kleine Groepen tegelijkertijd. Die bestaan uit niet meer dan vijf tot vijftien personen en daar gebeurt alles. Vergeet de conglomeraten, superorganisaties en bedrijfsmastodonten. Ze bestaan niet. Het zijn hoogstens grote verzamelingen Kleine Groepen die nog steeds hetzelfde formaat en signatuur dragen van de jagers/verzamelaarsgroepen waarin we miljoenen jaren over de savannen zwierven.

  • Hoe herken je een Kleine Groep?
  • Wat is typisch voor de groepsdynamiek?
  • Wat zijn de machten en krachten van een Kleine Groep, hoe herken je ze en hoe beïnvloedt je ze?
  • Wat zijn de do’s en dont’s als je een of meerdere van deze Kleine Groepen aanstuurt?
  • Hoe werkt dat in de privésfeer: hoe beïnvloedt je het discours binnen je gezin, familie en vriendengroep?

Duik mee in de oorsprong van de Kleine Groep en ontdek hoe je ze leert herkennen, beïnvloeden en hoe je ze mee krijgt in de richting van het Grotere Geheel en het Grotere Goed. Ken je Kleine Groep en je kent je omgeving, zowel zakelijk als privé.

Laat ook een frisse wind waaien over uw bedrijfsbijeenkomst, seminar of congres. U kunt kiezen voor een prikkelende, interactieve workshop van 2 of 3 uur. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. We kijken dan samen naar de specifieke invulling van het thema afhankelijk van uw doel en doelgroep. Dit gaat ons allemaal aan en u kunt de eerste zijn!

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden_h6h7-39