De ultieme helikopterview

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-10

Bart_Portret2‘We leven veel te kort om de geschiedenis van de Aarde en het universum te overzien. Ons brein is niet in staat om zich een voorstelling te maken van heel erg grote, ontzaglijk kleine of bizar snelle dingen, laat staan dingen die miljarden jaren duren. We zijn geëvolueerd op lage snelheden, normale zwaartekracht, normale luchtdruk, bij normaal licht. Dankzij de wetenschap kunnen we echter veel verder kijken dan onze zintuigen lang zijn. Dankzij de wetenschap weten we dat we in een onvoorstelbaar mooi universum leven dat tegelijkertijd ongelofelijk onverschillig over ons is en dat frontcover_vooruitkijken_voor-gevorderdenwe geen bijgeloof nodig hebben om dat te verklaren. We zijn het resultaat van een eindeloze keten van toevalligheden: van de big bang via sterrenstelsel, Zonnestelsel, planeet, evolutie en natuurlijke selectie naar homo sapiens sapiens, de moderne denkende mens. Wat we echter met die reeks toevalligheden doen definieert ons als soort’.

(Vooruitkijken voor gevorderden, epiloog, pagina 242).

  • Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe?
  • Hoe komt het dan we zo’n moeite hebben om verder vooruit te kijken dan dat feestje volgende week of die zomervakantie volgend jaar?
  • Waarom hebben we zo’n moeite met grote getallen en grote tijdsspannes?
  • Waarom kan de menselijke soort zich niet veroorloven naïef, kortzichtig en onwetend te zijn?
  • Wat brengt het ons als we eerst flink gaan uitzoomen in ruimte en tijd voordat we weer mogen inzoomen?

Als we ons verleden, ons heden en onze toekomst willen begrijpen zullen we niet alleen verder vooruit moeten kijken dan we ooit hebben gedaan. We moeten ook veel verder uitzoomen dan we ooit hebben gedurfd. Honderden, duizenden, miljoenen en miljarden jaren terug in de tijd maar ook honderden, duizenden, miljoenen en miljarden jaren in de toekomst. Alleen dan verkrijgen we het inzicht, uitzicht en overzicht dat nodig is om de menselijke soort te redden van de ondergang.

Laat ook een frisse wind waaien over uw bedrijfsbijeenkomst, seminar of congres. U kunt kiezen voor een prikkelende, interactieve workshop van 2 of 3 uur. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. We kijken dan samen naar de specifieke invulling van het thema afhankelijk van uw doel en doelgroep. Dit gaat ons allemaal aan en u kunt de eerste zijn!

 

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden_h6h7-35