Workshop Het nieuwe discussiëren

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-21

‘Ik raakte tijdens het wandelen in gesprek met een gepensioneerde man die zijn hond aan het uitlaten was. Binnen de kortste keren werd ik bedolven onder een klaagzang over alles wat er fout was in ons land. In een sneltreinvaart kwam het voorbij: de politiek, het weer, ingegroeide teennagels, autochtonen en allochtonen, de Bart_Portret6vluchtelingen, asielzoekers, hebzucht, criminaliteit, files, de trein en ‘de jeugd van tegenwoordig.’ Ik knikte, bewoog een beetje mee, zocht een gaatje in zijn betoog en zei: ‘Nou, dat is een hele hoop ellende op één stel schouders. Maar noem nou eens drie positieve aspecten van Nederland? Waar ben je trots op?’ Doodse stilte. Tja, wat voor een vraag was dát nou?’

(Vooruitkijken voor gevorderden, 4,1 De vooruitgang van Rosling, pagina 125).

frontcover_vooruitkijken_voor-gevorderdenKijkend naar de toestand in de wereld zien we steeds meer een verharding van standpunten. Polarisatie, zwart/wit-denken, wij/zij-discussies, dogma’s en populisme voeren de boventoon. We spreken elkaar nauwelijks aan op doel, toegevoegde waarde en inhoud; het is alsof we niet meer in staat zijn om een rationeel discours te voeren. We hebben daarbij ook nog eens de neiging om onze argumenten met bijgeloof, pseudowetenschap en paranormale zaken kracht bij te zetten.

  • Wat is een rationeel discours?
  • Waarom durven we elkaar nauwelijks aan te spreken op flagrante onwaarheden of zwakke onderbouwingen?
  • Wie heeft er baat bij polarisatie en escalatie?
  • Hoe kunnen we dit omdraaien en verder kijken dan onze zwart/witte neus lang is?
  • Waarom is dit van belang voor zowel samenwerken als samenleven?

Laat ook een frisse wind waaien over uw bedrijfsbijeenkomst, seminar of congres. U kunt kiezen voor een prikkelende, interactieve workshop van 2 of 3 uur. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. We kijken dan samen naar de specifieke invulling van het thema afhankelijk van uw doel en doelgroep. Dit gaat ons allemaal aan en u kunt de eerste zijn!

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-20