Workshop Wonderen der Wetenschap

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-01

frontcover_vooruitkijken_voor-gevorderden‘Het beste instrument dat de mensheid heeft om te komen tot een vorm van ‘objectieve waarheid’ is de Wetenschappelijke Methode. Deze methode is niet onfeilbaar – ze wordt tenslotte door mensen gehanteerd – maar iets beters is er niet en onze moderne technologische samenleving is er groot door geworden. Dankzij de wetenschappelijke methode weten we namelijk dat er wel degelijk objectief toetsbare waarheden bestaan, of, iets accurater uitgedrukt, dat er ‘werkbare modellen van de waargenomen werkelijkheid’ bestaan. We komen dan niet meer weg met discussiedooddoeners als ‘vind jij, vind ik niet’ of ‘jij jouw waarheid, ik de mijne’ of ‘let’s agree to disagree’.

Hoe het werkt? Stel, je hebt een idee over hoe de wereld in elkaar steekt. Mooi, dat noemen we jouw hypothese, jouw theorie. Doe nu je onderzoek, observeer, experimenteer, verzamel de feiten, organiseer je bewijsmateriaal, falsifieer je hypothese (wat zou jouw idee volledig ontkrachten?), laat jezelf peer reviewen (controleren door je gelijken) en als het allemaal hout lijkt te snijden publiceer het dan in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift en misschien win je wel Bart_Portret1een Nobelprijs’.

(Vooruitkijken voor gevorderden, 3.4 Alle gekheid op een stokje, pagina 110/111).

  • Hoe kunnen we de Wetenschappelijke Methode gebruiken om het rationele discours te beïnvloeden?
  • Hoe pas je dat toe in de dagelijkse praktijk?
  • Wat betekent het als iets ‘waar’ of ‘bewezen’ is?
  • Wat is een Wetenschappelijke Theorie feitelijk?
  • Hoe kun je wetenschappelijk denken stimuleren binnen jouw eigen Kleine Groepen?

Zodra de mensheid haar nieuwsgierigheid verliest stopt haar vooruitgang. Met de Wetenschappelijke Methode scheiden we het kaf (alle vormen van bijgeloof) van het koren (de werkbare modellen van de waargenomen werkelijkheid). De mens is er een heel eind mee gekomen en zal er nog een heel eind verder mee komen, mist we er met zijn allen de noodzaak van blijven inzien.

Laat ook een frisse wind waaien over uw bedrijfsbijeenkomst, seminar of congres. U kunt kiezen voor een prikkelende, interactieve workshop van 2 of 3 uur. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. We kijken dan samen naar de specifieke invulling van het thema afhankelijk van uw doel en doelgroep. Dit gaat ons allemaal aan en u kunt de eerste zijn!

 

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-11